mardi 21 octobre 2014

Obiectul si conceptele fundamentale ale criminologiei

Obiectul și conceptele fundamentale ale criminologiei

Obiectul de studiu al criminologiei il constituie  criminalitatea ca fenomen social. Fapta penala comisa, făptuitorul, victima și reacția sociala contra criminalității.
Noțiunea de crima folosita în studiile de criminologie are o accepțiune mai larga și se referă la infracțiune in general si nu la noțiunea de crima folosita în limbajul penal ce are un sens mai restrâns si face referire la infracțiunea contra vieții ori alte fapte mai grave.
Criminalitatea ca fenomen social – este constituita din ansamblul infracțiunilor care se produc într-o anumita perioada de timp și într-un loc bine determinat.
Obiectul si conceptele fundamentale ale criminologiei

Criminologia își propune sa observe, sa localizeze si sa clasifice delicventa in funcție de problemele sociale care frământa societatea iar metodele folosite sunt cele ale științelor sociale in general: statisticile fenomenului criminal ținute la nivelul unor instituții, anchetele si interogatoriile, cercetarea dosarelor și a arhivelor, monografiile și monitorizarea studiilor, etc.
Criminalitatea legala : reprezinta numărul faptelor ce privesc încălcarea legii penale și unde hotărârile de condamnare au rămas definitive.

Criminalitatea aparenta – cuprinde toate acele fapte care par sa constituie infracțiuni si care au fost aduse la cunoștința puterii publice, fiind înregistrate ca atare. Principalul decalaj care apare intre criminalitatea legala si criminalitatea aparenta provine din aceea ca autorii unui important număr de infracțiuni constatate nu au putut fi identificați. Statisticile politiei cuprind intre 50% si 60% infracțiuni in care autorii nu au fost descoperiți.

Criminalitatea reala  constituie obiectul criminologiei ce are în vedere în principal criminalitatea reala ale cărei dimensiuni si realități trebuie sa fie cuprinse cât mai exact.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire