Capacitatea juridica romana -femeia ca subiect de drept in Roma Antica
Capacitatea juridica romana in Roma Antica ,era ca subiect de drept persoana fizica in sensul de uomo (barbat) si era indicat cu termenul de caput ce insemna capul sau individul. Nu exista urme de persoane juridice in sensul modern:erau numai asociatii si entitati carora nu era niciodata atribuit termenul de persoana.In mod consecvent ,numai barbatii aveau capacitatea juridica si erau retinuti ca subiect de drept. Pentru a fi un subiect de drept erau necesare atribute determinante:
- -ca nou-nascutul s-a nascut viu
- -ca nasterea a fost perfecta (perfectus)-(sa fi fost nascut cel putin la 7 luni)
- -ca are forma umana Monstrii (o ostenta) nou-nascutii diformi,erau suprimati la nastere si oricum nu aveau nici o capacitate juridica.Fructul avortului nu era considerat nascut in nici un mod.
Capacitatea juridica romana
Pentru romani nu avea importanta numai momentul nasterii,dar si momentul cand fatul a fost conceput:asadar ,in maniera status libertatis,se nastea liber fiul celui care -in momentul conceptiei- era un om liber,chiar daca dupa parintele isi pierdea libertatea.Giustiniano (Flavio Pietro Sabbazio Giustiniano, in latina Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, mai cunoscut precum Giustiniano I cel Mare (Tauresio, 11 mai 482 – Costantinopoli, 14 novembre 565), a fost un imparat bizantin,ce a domnit de la 1º august 527 pana la moartea sa.
Giustiniano, ultimul imparat bizantin educat in sanul unei familii de limba si cultura latina,a fost unul din cei mai importanti suverani de la inceputul erei medievale.
Giustiniano, ultimul imparat bizantin educat in sanul unei familii de limba si cultura latina,a fost unul din cei mai importanti suverani de la inceputul erei medievale.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire