vendredi 17 janvier 2014

Explică diferenţa dintre conţinutul şi obiectul raportului juridic

Tema Teoria generala a dreptului:
Redactează un eseu structurat pe 60-70 rânduri (12 Times New Roman la 1,5 rânduri), în care să dezvolți, pe lângă idei și informații din alte surse, următoarele intercondiționări:
-compară categoriile de subiect colectiv de drept şi persoană juridică;
-explică diferența dintre conținutul şi obiectul raportului juridic;
-compară actul juridic normativ cu actul juridic individual;
-explică forța superioară a legii ca izvor de drept;

Explică diferenţa dintre conţinutul şi obiectul raportului juridic;
Obiectul raportului juridic este scopul materializat in acțiuni sau in lucruri. Astfel, cel care are nevoie de un bun (de exemplu, de o mașina) încheie un contract de cumpărare-vânzare in vederea obținerii lui, cel care vrea sa-și construiască o casa încheie un contract de antrepriza pentru efectuarea lucrărilor, cel care dorește sa-și realizeze dreptul electoral se prezintă la sectorul electoral, exprimându-și voința.
Conținutul raportului juridic este format din drepturile și obligațiunile corelative ce revin subiectelor participante. Intre aceste drepturi si obligații exista, după cum s-a menționat, o strânsa corelație, ele condiționându-se reciproc, astfel incit fiecărui drept ii corespunde o obligație și invers. Drepturile si obligațiile leagă intre ele subiectele raportului juridic și formează conținutul acestuia.

autor SDI toate drepturile rezervate - poate fi reprodus obligatoriu cu link de întoarcere către articol
articol publicat integral in http://univ-danubius.blogspot.com/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire